Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

18.02.2020

Вірусні гепатити - профілактика

Гепатит - це запалення печінки, яке викликається вірусною інфекцією. Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E. Гепатит є одним з найбільш серйозних і поширених інфекційних станів на планеті, є глобальною проблемою в зв'язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання. Гепатити В і С викликають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей, є основною причиною цирозу і раку печінки.

   В Чернігівській області діагностуються і офіційно реєструються гострі вірусні гепатити А, В, С та випадки хронічних гепатитів В, С. В 2018 році перехворіло на вірусний гепатит А 33 особи, за І півріччя 2019 року - 7 осіб.

   За 2018 рік зареєстровано 19 випадків хронічних гепатитів В, 77 - хронічних гепатитів С; за І півріччя 2019 року - 11 випадків хронічних гепатитів В, 24 - хронічних гепатитів С.

   Гепатити В, С передаються парентерально, тобто в результаті контактів з інфікованою кров'ю: при переливанні зараженої крові, від одного члена сім'ї іншому, від матері дитині під час пологів, при сексуальних контактах. Про те, що гепатит - глобальна проблема охорони здоров'я красномовно свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, на якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма, і вони можуть передавати інфекцію іншим людям.

   Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатний викликати як гостру, так і хронічну хворобу. Найкращий та найбільш ефективний спосіб попередження інфікування вірусним гепатитом В - це вакцинація.

   Згідно з національним Календарем щеплень, першу дозу вакцини проти гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу - у 2 місяці, третю - у 6 місяців.

   Вакцинувати дітей треба, щоб захистити їх у майбутньому і знизити сумну статистику по гепатиту в Україні.

   Вірус гепатиту С, в основному, передається під час контакту з інфікованою кров'ю. Найпоширеніші шляхи передавання:

  • небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов'язані з контактом з кров'ю (татуювання, пірсинг тощо);
  • використання не стерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо, що містять сліди крові);
  • використання нестерильного ін'єкційного інструментарію для вживання наркотиків;
  • переливання крові та її компонентів.

   Можливе також передавання інфекції під час незахищеного статевого контакту, але це відбувається рідко. Крім того, вірусний гепатит С може передаватися від матері до дитини.

   Вакцини проти гепатиту С не існує.

   Правильне розуміння проблеми і настороженість - гарант захисту не тільки вашого здоров'я, але й здоров'я і безпеки ваших близьких.

   Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до лікаря. Лікар призначить вам необхідні обстеження та, у разі потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

   У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватне лікування.

   Лабораторні обстеження на наявність захворювання вірусними гепатитами В та С можна провести в лабораторії  ДУ  «ТМО МВС України по Чернігівській області» або в сертифікованих лабораторіях міста Чернігова.

 

Піклуйтесь про себе та будьте здорові!

Начальник ЦПМ – лікар 

Віктор Кирієнко

(с) 2024

Запис до лікаря