Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

23.08.2022

День Державного прапора України

23 серпня, відзначається День Державного прапора України. Це свято, присвячене одному з головних символів країни, було встановлено указом президента України № 987/2004 від 23 серпня 2004 року.

Саме цього дня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг до сесійної зали Верховної Ради. 

Перші історичні згадки про синьо-жовтий прапор в Україні датуються 1256 роком, роком заснування Львова. Так, герб міста являв собою зображення жовтого лева на блакитному тлі.

З XVII - XVIII століть золотий і синій кольори використовувалися на прапорах запорізьких козаків. 

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст.

Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.

У незалежній Україні синьо-жовтий прапор був затверджений як офіційний символ держави 28 січня 1992 року. Постанова Верховної Ради визначила його як стяг із двох рівних за величиною синьої і жовтої горизонтальних смуг, із співвідношенням ширини і довжини 2:3.

Згідно з найбільш популярною версією походження колірної гами українського прапора, синій уособлює ясне мирне небо, а жовтий – золоті поля пшениці.

Вітаємо з Днем Державного Прапора! Мирного неба та світлої надії, віри та вірності собі, своїм близьким і своїй Батьківщині, міцних сил і доброї пам'яті про славу українців. Нехай гордо майорить прапор України – синьо-жовтий стяг волі та єдності Українського народу.

(с) 2024

Запис до лікаря