Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

13.09.2022

День безпеки пацієнтів

            17 вересня, у світі відзначають День безпеки пацієнтів. Рішення про це  було прийнято в 2019 році на 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, з метою підвищення обізнаності та залучення населення до підвищення безпеки пацієнтів.

            Відповідальність за здоров`я пацієнта лежить не лише на лікарю, але й на самому пацієнту.

            Проінформованість, відповідальність та готовність має бути не лише словами, а постійним супроводом пацієнтів під час відвідин лікаря. Давайте розглянемо, що може зробити пацієнт задля своєї безпеки .

            По - перше, не мовчіть. Ніколи не приховуйте від свого лікаря інформацію щодо стану свого здоров`я, навіть, якщо вона здається Вам не важливою. Ліки, які Ви приймаєте, операції , що Ви перенесли та навіть зміни настрою можуть бути важливими для постановки правильного діагнозу, а значить призначення правильного лікування.

            Тримайте руки чистими. Ніщо так не сприяє передачі інфекційних хвороб, як брудні руки.

Не забувайте мити руки після відвідин громадських місць, туалету та перед прийомом їжі.

            Остерігайтесь самолікування. Безконтрольне приймання та/або передчасне припинення прийому антибіотиків веде до зростання стійких форм мікроорганізмів, що надзвичайно важко піддаються лікуванню та призводить до сотень тисяч смертей  по всьому світу. Без термінових дій ми рухаємося до епохи після антибіотиків, у якій звичайні інфекції та незначні травми знову можуть вбити. Приймайте ліки лише за призначенням свого лікаря та чітко дотримуйтесь схеми лікування.

            Пильнуйте прояви інфекцій. Якщо Ви пацієнт стаціонару і маєте катетер чи недавно перенесли операцію, будьте уважні. Проявами інфекційного процесу є почервоніння набряк , біль в області хірургічного втручання чи постановки катетеру. Часто ці симптоми супроводжуються підвищенням температури. Сповістіть свого лікаря, якщо маєте ці симптоми.

            Звертайте увагу на прояви діареї. Діарея може бути симптомом багатьох захворювань та призводить до зневоднення та загального виснаження організму. Діарея на фоні приймання антибіотиків, може бути спричинена Clostridium difficile. Негайно зверніться до свого лікаря.

            Вакцинуйтесь. Вакцинуйте своїх дітей. Багатьом смертельним хворобам можна запобігти, зробивши щеплення. Дізнайтесь у свого сімейного лікаря чи зроблені у Вас всі щеплення згідно Календарю та спитайте, які додаткові щеплення Вам рекомендовані, відповідно до епідеміологічної ситуації чи Вашої професії.

                                                                                        

                                       ВІК ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»

(с) 2024

Запис до лікаря