Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

16.09.2022

Коронавірус: профілактика інфікування та поширення

ВАЖЛИВО!!!

ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» інформує про ускладнення епідситуації з гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Коронавірусна інфекція (COVID-19)це інфекційне захворювання, спричинене вірусом SARS-CoV-2.

Захворювання передається краплинним та контактними шляхами від людини до людини. Вірус SARS-CoV-2 не здатний переміщуватися на далекі відстані. Він міститься в краплях , які людина видихає, коли кашляє або чхає. Відстань – гарантія безпеки та фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись майже неможливо навіть від інфікованої людини, коли ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

Інкубаційний період 2-3 доби (до 14 діб). Протягом інкубаційного періоду інфікована людина є заразною.

Найбільш поширені симптоми -  підвищення температури, кашель, втома, втрата смаку чи нюху; менш поширені симптоми - біль у горлі, головний біль, біль у м’язах та суглобах, діарея, висипання на шкірі, почервоніння чи подразнення очей. Серйозні симптоми – утруднене дихання чи задишка, біль у грудях, порушення мови чи рухових функцій або сплутана свідомість.

Як захиститися від тяжких наслідків захворювання та уповільнити поширення коронавірусу SARS-CoV-2:

 

  1. Вакцинуватися!!! Адже вакцинація – це єдиний ефективний спосіб зменшити ризики госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.  Зараз як ніколи потрібен захист від коронавірусної хвороби. В умовах війни та з наближенням осінньо-зимового сезону ризик підхопити COVID-19 значно збільшується.
  2. Триматися на відстані щонайменше 1,5 м від інших людей, навіть якщо в них немає ознак захворювання. Уникати місць масового скупчення людей (громадський транспорт, магазини).
  3. Зупинити поширення вірусів можливо, якщо виконувати кашльовий етикет. Під час кашлю та чхання прикривати ніс і рот зігнутим ліктем, краще одноразовою серветкою, це допомагає попередити поширення вірусу через ваші руки. Після чого потрібно викинути серветку та вимити руки. Якщо немає можливості вимити руки, доречно обробити їх 70% спиртовмісним антисептиком.
  4. Зобов’язати хворих співробітників поліції, з ознаками респіраторної інфекції, терміново звертатися в поліклініку ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» кабінет 102 або до сімейного лікаря.
  5. Регулярно та ретельно мити руки з милом та теплою водою (мінімум 20 с) після відвідування туалету, після перебування в громадських місцях, перед прийомом їжі або, якщо руки видимо забруднені. За неможливості помити руки, обробляти їх спиртовмісним антисептиком (особливо перед палінням). Обмежити рукостискання. Не торкатися до своїх очей, носа або рота брудними руками.
  6. Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, потрібно обмежити контакти з іншими людьми і навпаки, уникати контакту з хворими людьми, зокрема людьми з кашлем.
  7. Використовувати захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти через кожні 4 години та при необхідності, як тільки вона стане вологою чи забрудниться). Носити добре прилеглу маску за неможливості дотримання фізичної дистанції та в приміщеннях, що погано вентилюються.
  8. Передбачити наявність  достатньої кількості миючих, деззасобів, антисептиків для рук  та масок (10 денний запас).
  9. Регулярно проводити вологе прибирання підлоги та протирання всіх меблів з використанням миючих та деззасобів.
  10.  Проводити регулярне наскрізне провітрювання приміщень (2-3 рази на день).
  11. Обмежити участь у масових заходах.

 

 

 

ВІК ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»        

                                                   

(с) 2024

Запис до лікаря