Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

04.03.2020

ПРАВИЛА ГІГІЄНИ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ

При дотриманні правил гігієни ротової порожнини рот виглядає здоровим, а подих - свіжим та приємним. Це означає, що:

  • Зуби виглядають чистими та вільними від зубного каменю;
  • Ясна рожеві, не болять і не кровоточать під час чищення зубною щіткою або зубною ниткою;
  • Неприємний запах із рота не є постійною проблемою;

   Якщо Ваші ясна болять і кровоточать під час чищення зубною щіткою або зубною ниткою, а з рота виходить стійкий неприємний запах, зверніться до стоматолога. Ці симптоми можуть бути ознакою захворювання.

   Стоматолог або гігієніст стоматологічний допоможуть Вам освоїти методи підтримки правильної гігієни ротової порожнини і вкажуть на ділянки ротової порожнини, що потребують особливої уваги під час чищення зубною щіткою і зубною ниткою.

   Які методи підтримки правильної гігієни ротової порожнини?
   Найнеобхідніша умова для здоров'я зубів та ясен - це підтримка правильної гігієни ротової порожнини. Здорові зуби - це не просто складова привабливої зовнішності та гарного самопочуття. Це ще і запорука повноцінного харчування і розбірливої мови. Від стану ротової порожнини багато в чому залежить здоров'я Вашого організму в цілому.

   Щоденна профілактика, у тому числі правильне чищення зубів зубною щіткою і зубною ниткою, дозволяє запобігти розвитку захворювань ротової порожнини, і ці процедури є менш болісними, дорогими та проблемними, ніж лікування уражень, які могли б бути зупинені на початковій стадії.

   Між регулярними візитами до стоматолога кожен із нас має дотримуватися простих рекомендацій, що значно зменшує ризик розвитку карієсу, пародонтиту й інших захворювань ротової порожнини. До них відносяться:

  • Двічі на день чистіть зуби зубною щіткою і щодня прочищайте міжзубні простори зубною ниткою;
  • Дотримуйтеся збалансованого режиму харчування, обмежуючи проміжні закуски між основними прийомами їжі;
  • Використовуйте продукти для догляду за ротовою порожниною із вмістом фтору, у тому числі й зубну пасту із вмістом фтору;
  • Полощіть рот ополіскувачами із вмістом фтору, дотримуючись рекомендацій Вашого стоматолога;
  • Якщо Ви живете в місцевості, де вода не фторується, стежте за тим, щоб Ваша дитина у віці до 12 років споживала збагачену фтором воду або харчову добавку фтору.

ПРАВИЛА ГІГІЄНИ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ

Правильна методика чищення зубів зубною щіткою

Розташуєте щітку під кутом 45° до ясен і робіть обертальні вимітальні рухи від ясен до зуба.

М’якими рухами назад очистіть зовнішню, внутрішню і жувальну поверхні кожного зуба;

М'якими рухами очистіть поверхню язика - це освіжає подих шляхом видалення бактерій.

Найкраща профілактика захворювання ясен та зубів – це комплексний догляд за ними,що включає наступне:

  1. Індивідуальна гігієна вдома – потрібно чистити зуби мінімум 2 рази на день по 3 хв., окрім того користуватися флосом чи міжзубними йоржиками, ополіскувачами.
  2. Правильне та збалансоване харчування: вживання овочів, фруктів, молочних продуктів. Спробуйте замінити цукерки, печиво, шоколад на натуральні природні солодощі, наприклад, сухофрукти.
  3. Профілактичні огляди у стоматолога 2 рази на рік.

   Беззаперечно, одним з найважливіших і невід'ємних етапів збереження стоматологічного здоров'я є професійна гігієна ротової порожнини, яка полягає у видаленні м'якого зубного нальоту і зубного каменю за допомогою спеціальних засобів та професійного обладнання. Від стану ротової порожнини залежить здоров’я всього організму, окрім того свіжість подиху, здоров’я зубів та ясен додає вам впевненості у Вашій неповторній посмішці.

   Відомо, що в ротовій порожнині є велика кількість різноманітних мікроорганізмів. Окрім того там завжди є для них поживне середовище – залишки їжі, які навіть за допомогою найсучасніших індивідуальних засобів гігієни не можливо очистити в домашніх умовах. Мікроорганізми разом з їжею утворюють м’який зубний наліт.

   Продуктами життєдіяльності мікроорганізмів зубного нальоту є кислоти, які в свою чергу не тільки провокують запалення ясен, утворення карієсу, а й руйнують кістку, в якій знаходяться зуби. Наліт з часом накопичується, особливо у важкодоступних для чищення ділянках, починається запалення ясен, при якому вони втрачають еластичність, стають темно-червоного кольору та починають кровоточити під час прийому їжі чи щоденній чистці зубів. Під дією мінералів і солей, які є в слині, м’який наліт мінералізується, стає твердим, а з часом утворюється зубний камінь. Він є над'ясенний та під'ясенний (невидимий). Над'ясенний камінь має жовтий колір, він розташований у приясенній ділянці і є візуально помітним, при цьому зуби ніби «склеєні» між собою, між ними немає проміжків, язиком відчувається нерівна «шершава» поверхня. З'являються ще й косметичні проблеми, адже зубний камінь має більш пористу структуру, він легко всмоктує барвники і може набувати коричневих відтінків від кави, сигаретних смол і т.д.

   Більш небезпечним є під'ясенний камінь, оскільки пацієнт його не помічає візуально та не відчуває язиком, такий камінь міститься у так званій «зубо-ясенній» борозні – ділянці, де ясна щільно прилягають до зуба, але не прикріплені до нього. При появі такого каменю в яснах відбуваються наступні зміни: під впливом хронічного запального процесу руйнується зв'язка зуба, паралельно починає розсмоктуватись кістка навколо зуба, він з часом набуває рухомості. Також в роті з’являється характерний неприємний запах. Такі зміни дають бактеріям можливість проникнути в кров’яну системи та розповсюджуватись по всьому організму, зуб стає джерелом інфекції, що може спричинити появу хронічних захворювань різних органів та систем, зокрема серцево-судинної.

   Практично у будь-якому віці можуть виникнути захворювання ясен, проте найбільш розповсюдженні вони серед дорослого населення планети.

   Саме тому необхідно звернутись до лікаря-стоматолога, якщо ви помітили хоча б один із наступних симптомів:

  • набряк чи збільшення, почервоніння чи болючість ясен;
  • ясна кровоточать під час чистки зубів;
  • довжина зубів візуально збільшилась за рахунок опущення ясен;
  • з'явилися більші проміжки між зубами;
  • змінилось звичне змикання зубів під час жування;
  • наявні гнійні виділення з пародонтальних кишень;
  • існує постійний неприємний присмак та неприємний запах в роті.

   Щоб уникнути таких проблем за зберегти здоров’я ясен і зубів, ми рекомендуємо проводити професійну гігієну 1- 2 рази на рік при відсутності захворювань пародонту. Варто пам’ятати, що як би ретельно та часто ви не чистили зуби самостійно, ця процедура не може прирівнятися до професійної гігієни, де використовуються професійне обладнання та спеціалізовані засоби.

Методика правильного використання зубної нитки

Візьміть зубну нитку довжиною приблизно 45 см, і щоразу для чищення зуба використовуйте чисту ділянку довжиною 3-5 см.

Очищайте міжзубні простори м'якими рухами, повторюючи контури ясен.

Не забувайте очистити поверхню зубів нижче лінії ясен, уникаючи при цьому різких рухів ниткою.

Профілактика стоматологічних захворювань

На сьогоднішній день провідним напрямком медицини, і стоматології в тому числі, є профілактика, адже доведено, що запобігти самому захворюванню є значно легше і менш витратно, аніж лікувати його.

Яременко Дарина

Лікар-стоматолог поліклініки

(с) 2024

Запис до лікаря