Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

09.03.2020

Самолікування: як не залікувати себе до серйозних хвороб

Самолікування: як не залікувати себе до серйозних хвороб

Про шкоду самолікування нині попереджають чи не на кожному кроці. Навіть відповідний закон ухвалили, відповідно до якого у рекламі ліків має з'являтися повідомлення з інформацією про те, що буде, якщо вжити препарат, не порадившись із лікарем. Проте ані гучна піар-кампанія від Мінохорони здоров'я, ані сумний досвід оточення досі так і не змогли вплинути на свідомість українців, тож ми і далі повільно вбиваємо себе, призначаючи собі медпрепарати із яскравих рекламних проспектів.

   А між тим, через те, що люди самі себе лікують, їхні організми стали нечутливими до більшості медпрепаратів, якими нині послуговується медична галузь. А відтак, якщо ця нездорова тенденція збережеться, лікувати їх буде нічим.

Зокрема, безконтрольно вживаються антибіотики, гормональні, серцево-судинні та інші засоби. Ліки застосовуються, не зважаючи на їхні побічні ефекти, а симптоми хвороб недооцінюються.

   Безконтрольний прийом різних заспокійливих і снодійних засобів нерідко призводить до погіршення пам’яті, зниження працездатності, шкірним алергічним реакціям.

   Якщо довго або у великих дозах приймати, наприклад, ацетилсаліцилову кислоту, з’являються алергічні реакції, шлунково-кишкові кровотечі.

   Організм людини по-різному реагує на одні і ті ж ліки. І, як наслідок, у деяких осіб виникає залежність від тих чи інших препаратів через передозування чи безконтрольне їх прийняття.

   І найголовніше: щороку в Україні фіксується до 40 тисяч повідомлень про неправильне застосування ліків, що призвели до різних побічних ефектів, і серед них близько 100 смертельних випадків!

   

   Самолікування небезпечне і може призвести з часом до непоправних наслідків.

   Ось чому лікар, враховуючи фізіологічні особливості пацієнта, його вік, стать, масу тіла, стан серця, нервової системи, індивідуально підходить до призначення ліків, встановлення дози і тривалості курсу лікування, намагаючись уникнути ризику побічної дії ліків.

   Особливо неприпустимий безконтрольний прийом ліків для вагітних жінок і матерів, які годують груддю. Вони тільки з дозволу лікаря і в крайніх випадках можуть приймати ті чи інші препарати.

   Іноді хворі, замість того щоб піти на прийом до лікаря, вважають за краще користуватися ліками, у тому числі і лікарськими травами, які були виписані їх знайомим і родичам. Цього робити ні в якому разі не можна! Адже рослинні препарати мають зазвичай багатокомпонентний склад, який досконало не вивчений фармацевтами.

   Необхідні ліки, підкреслюємо, необхідні ліки, ви можете отримати в аптечній мережі за рецептом лікаря після всебічного обстеження. Не всі ліки відпускаються за рецептом. Перелік ліків, які відпускаються без рецепта, знаходиться в кожній аптеці. Але перш ніж їх придбати — проконсультуйтеся з лікарем, суворо дотримуйтеся лише його рекомендацій!

 

Зичимо вам здоров’я!

Завідувач лікувально-діагностичного відділення загального профілю - лікар

Олена Нємченко

Телефон  реєстратури для довідок та запису на прийом: (0462)5-68-12

(с) 2024

Запис до лікаря