Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

15.06.2023

Як запобігти захворюванню на холеру

Хоча станом на сьогодні в Україні не зареєстровано випадків на холеру, знати про неї, аби не допустити її виникнення та розповсюдження необхідно. Холера – гостре інфекційне захворювання людини, яке супроводжується частим проносом та блюванням. Організм дуже зневоднюється. Загальний стан хворого тяжкий.

Джерелом зараження є хвора людина або вібріононосій без симптомів. Від них збудники захворювання – холерні вібріони – з виділеннями потрапляють у воду, заражають їжу, предмети домашнього вжитку. Причиною зараження бувають мухи, які переносять холерні вібріони на харчові продукти. У водоймищі і колодязі, молоці, маслі вібріони можуть залишатися життєздатними близько двох тижнів, а при низькій температурі – значно довше, у морській воді – близько місяця.

Ознаки захворювання (пронос, блювання) з’являються через два – три дні, іноді минає лише кілька годин або чотири – п’ять днів. Спочатку починається пронос, потім до нього приєднується блювання. Випорожнення швидко набувають вигляду рисового відвару, а блювота – мутної білуватої рідини. Із посиленням проносу та блюванням наростає слабкість, виникають запаморочення та почуття тяжкості в грудях, температура тіла, як правило, не підвищується, може навіть дещо знижуватись. Обличчя хворого має характерний вигляд: очі й щоки западають, ніс загострюється, шкіра обличчя стає в’ялою, холодною, голос сиплим, тихим, а через деякий час – беззвучним. Хворий відчуває сильну спрагу, але випита рідина відразу ж виходить із блюванням. У м’язах рук і ніг з’являються біль, судоми. Сеча перестає виділятися. Такий стан триває день – два. Після того людина починає одужувати або ж захворювання прогресує – і настає смерть.

Часто спостерігаються випадки, коли холера має так звану стерту форму: супроводжується легким проносом. Хворі навіть не звертаються за медичною допомогою, а це дуже небезпечно для оточуючих.

Передусім слід дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, правильно зберігати харчові продукти, ретельно мити та обливати окропом фрукти й овочі, не пити сирого молока. Вирушаючи за місто, брати з собою доброякісну питну воду. Запобігати проникненню мух до приміщень, так як вони можуть бути переносником холери.

Не слід купатися в непроточних водоймищах. Купаючись у чистому проточному водоймищі, намагатися не ковтати воду.

Холерний вібріон дуже чутливий до слабких розчинів кислот. Отже, воду перед вживанням трохи підкислити лимонним соком.   

Важливо!!! Передайте цю інформацію своїм колегам та родині!!!

При підозрі на холеру ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ на гарячу лінію ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»  тел.0931061658   (цілодобово),

або в реєстратуру т.5-68-12 (пн.-пт. з 8.00 до 18.00; сб. з 9.00 до 12.00),

або до сімейного лікаря.

(с) 2024

Запис до лікаря