Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

28.07.2023

День Української Державності

Утвердити тяглість і заперечити міфи, нагадати про те, що Україна – не юна держава. 28 липня, у День Хрещення Київської Русі, відзначається державне свято – День Української Державності.

Свято молоде, натомість спрямоване вглиб віків — для того, аби утвердити спадкоємність понад тисячолітніх традицій українського державотворення.

Другий рік поспіль 28 липня в Україні відзначають свято української державності. Володимир Зеленський підписав закон про запровадження свята під час урочистостей до Дня Незалежності у 2021 році. 

Також 28 липня у православних християн традиційно відзначається як День хрещення Київської Русі та князя Володимира.

Історія свята української державності

За літописами, Україна як держава бере свій початок саме з часів Київської Русі. Історія українського народу почалася не 30, і не 130 років тому. Українській державності більше тисячі років. 

Багата історія України напряму повʼязана з Володимиром Великим, який 28 липня 988 року охрестив Русь і тим самим долучив її до європейської цивілізації.

Україні християнство передалося у спадок разом із культурою та традиціями Русі. Саме тому датою для свята державності обрали 28 липня.

"Точкою відліку нашої державності ми вважаємо рік заснування Києва – столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається", – сказав президент Зеленський під час святкового параду на День незалежності у 2021 році.

Символіка

"В основі концепції відзначення Дня Державності України покладена ідея утвердження зв’язку українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу, – йдеться у повідомленні Міністерства культури та інформаційної політики. – Ця айдентика має викликати відчуття єдності".

Кожен з тризубів у патерні до Дня Державності має своє значення. Вони є символом боротьби, незалежності, історії та ідентичності. Кольори також не випадкові — тілесний, малиновий (як на козацьких хорогвах), жовтий (як скотч у військових), синій з українського прапора.

 

(с) 2024

Запис до лікаря