Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

26.09.2023

Сказ

Відділ інфекційного контролю ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» попереджує:

«На Вінниччині вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу» -

такими заголовками минулого тижня замайоріли стрічки новин. І хоча в 99% випадків джерелами сказу є тварини з сімейства собачих (вовки, лисиці), цього разу причиною зараження стала домашня кішка.  Жінка не надала великого значення тому, що кішка зникла після того, як вкусила свою хазяйку.

Слід пам’ятати:  При появі клінічних симптомів сказ є практично 100% летальним!

З метою привернути увагу до проблем розповсюдження цієї хвороби, а також до її жахливих наслідків, ООН започаткувало Всесвітній день боротьби проти сказу , що проводиться 28 вересня. Ця дата  приурочена до дня смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від сказу.

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі, зокрема в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується у слинних залозах.

Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка теплокровна тварина. За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні – в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років.. Небезпечні також укуси борсуків, їжаків, єнотів, єнотовидних собак, куниць, тхорів, ласк, вовків, кажанів, з домашніх тварин найбільш часто вражаються кішки та собаки.

 Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Рідше можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

Якщо укус або ослинення відбулись, єдиний дієвий метод врятуватись —  добре промити рану (місце ослинення ) водою з милом, звернутись до лікаря та зробити щеплення.

Щоб захистити себе і оточуючих від сказу:

  • варто дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і щорічно, в обов’язковому порядку, приводити своїх улюбленців до ветеринарної лікарні за місцем проживання для проведення профілактичних щеплень проти сказу;
  • у випадках змін поведінки домашньої тварини, отримання нею ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження або з’ясування причини смерті тварини;
  • варто нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, завданих тваринами;
  • не слід підбирати в лісі, на вулиці дику і бездоглядну тварину або знайти можливість у короткий термін показати її ветеринарному лікарю і зробити щеплення від сказу;
  • не позбавляйтесь тварини, що покусала або подряпала людину. По можливості за нею має бути встановлене десятиденне спостереження;

У світі є вакцини, інструменти та технології, щоб розірвати коло однієї з найдавніших хвороб. Разом в єдності ми зможемо ліквідувати сказ. Пам’ятайте: Ваше здоров’я і здоров’я Ваших улюбленців - у Ваших руках!

(с) 2024

Запис до лікаря