Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

29.09.2023

29 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

Серце є одним з життєво важливих органів людського організму, збій в його роботі може призвести до летального результату, тому кожному дуже важливо дбати про здоров’я серця. Через недостатню обізнаність щодо здоров’я серцево-судинної системи та певних звичок способу життя серцево-судинні захворювання (ССЗ) є однією з головних причин смертності в усьому світі. Щорічно від серцево-судинних захворювань помирає близько 1,7 мільярдів людей, що становить приблизно 31% усієї смертності у світі.

Показники смертності від хвороб системи кровообігу в Чернігівській області  є значними та перевищують загальнонаціональні значення, що потребує надзвичайної уваги. Смертність від хвороб системи кровообігу  по області складає  601 на 100 000, порівняно з даними по країні загалом  447 на 100 000 населення, що є одним із найвищих значень по країні ( Регіональні профілі громадського здоров’я, 2021).

Інфаркт, інсульт та ішемічна хвороба серця є однією з найпоширеніших причин смерті від серцево-судинних захворювань. На ці захворювання серця припадає майже 85% усіх смертей через серцево-судинні захворювання. Всесвітній день серця відіграє життєво важливу роль у підвищенні обізнаності, щоб навчити людей у всьому світі розуміти важливість здоров’я серця та об’єднати інші організації для активної участі в організації різноманітних заходів для підвищення обізнаності.

ВООЗ закликає до дій у чотирьох ключових сферах:

 По-перше, країни повинні поставити серцево-судинні захворювання на важливе місце в порядку денному та розширити свої зусилля як на політичному, так і на програмному рівнях.

По-друге, продовжувати впроваджувати закони про боротьбу проти тютюну.

По-третє, сприяти здоровому харчуванню з особливим акцентом на зменшенні солі та виключенні трансжирних кислот .

По-четверте, розширити програми  надання послуг, які покращують виявлення, діагностику та лікування гіпертонії та діабету в первинній медичній допомозі за допомогою механізмів направлення.

Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики — здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря.

Пам’ятайте, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть серце!

                                                                    

(с) 2024

Запис до лікаря