Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

01.11.2023

ГРИП

1. Що таке грип?

Грип — гостре респіраторне вірусне захворювання, спричинене вірусами грипу. Грип вражає в більшості випадків верхні дихальні шляхи та характеризується загальною інтоксикацією організму. Грип швидко і масово поширюється та може спричинити серйозні ускладнення, особливо серед дітей до 5 років, людей похилого віку, вагітних жінок та людей із певними хронічними захворюваннями, такими як астма та діабет. Грип є потенційно серйозним захворюванням, яке може призвести до госпіталізації, а іноді навіть до смерті. Мільйони людей хворіють на грип, сотні тисяч людей госпіталізуються, а від тисяч до десятків тисяч людей помирають від ускладнень грипу по всьому світу.

2. Як саме поширюється грип?

Грип поширюється переважно повітряно- крапельним шляхом, коли хворі на грип розмовляють, кашляють або чхають, і ці краплі потрапляють у рот чи ніс людей, які знаходяться поблизу, або їх вдихають. Рідше людина може заразитися грипом, торкаючись поверхні або предмета, на якому є вірус грипу, а потім торкається власного рота, носа або, можливо, очей. Люди можуть передавати грип іншим за один день до появи симптомів до 5-7 днів після захворювання.

3. Які ускладнення можуть бути якщо захворіти на грип?

Найчастіші ускладнення грипу це бронхіт, пневмонія, вушні інфекції, інфекції пазух і погіршення хронічних захворювань, таких як застійна серцева недостатність, астма або діабет.

4. Коли найкраще проводити профілактичні щеплення від грипу?

Найкраще робити щеплення у вересні-листопаді, ще до початку епідеміологічного сезону. Адже захисні антитіла починають формуватися приблизно через 2 тижні після вакцинації, що забезпечує тривалість захисту людини від інфекції до 6-12 місяців. Щеплення є сенс проводити впродовж всього періоду з вересня до травня.

5. Кому треба вакцинуватися від грипу?

Усі громадяни віком від 6 місяців повинні отримувати вакцину проти грипу кожного сезону, за рідкісним винятком якщо є алергічна реакція на один з компонентів вакцини.

Особливо вакцинація від грипу важлива для людей, які мають вищий ризик розвитку серйозних ускладнень грипу.

6. Яку вакцину від грипу краще обрати?

В Україні зареєстровано 2 вакцини від грипу:

ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ (Корея) та ВАКСІГРИП ТЕТРА (Франція)

Обидві вакцини безпечні та ефективні!

Хто входить в групу ризику щодо ускладнень від грипу?

  • Дорослі 60 років і старше;  
  • діти до 5 років (особливо молодше 2 років, серед них більшість госпіталізацій через ускладнення грипу);  
  • люди з певними хронічними захворюваннями;  
  • вагітні;
  • медичні працівники;
  • працівники сфери освіти;
  • люди з обмеженими можливостями;  
  • люди з ослабленою імунною системою через захворювання наприклад, люди з ВІЛ чи СНІДом, або деякі види онкозахворювань, або люди з хронічними захворюваннями, які потребують постійного прийому кортикостероїдів або інших препаратів які пригнічують імунну систему;
  • люди, які живуть у будинках престарілих та інших закладах тривалого догляду.

7. Краще перехворіти та здобути природний імунітет ніж вакцинуватися?

Треба врахувати, що грип може спричинити легку або важку хворобу з укладеннями, а іноді може призвести до смерті. Кожен може захворіти на грип, і серйозні проблеми, пов’язані з грипом, можуть виникнути в будь-якому віці, особливо у людей з групи ризику. Тому, найкращий спосіб зменшити ризик захворювання на грип та його потенційно серйозні ускладнення — робити щорічну вакцинацію. Треба враховувати що перехворівши на один штам грипу, ви залишаєтесь вразливим до інших штамів. Також, треба врахувати економічну частину, та порівняти скільки коштує вакцина від грипу та скільки коштує лікування грипу, та також лікування ускладнень грипу (з пневмонією та госпіталізацією).

8. Чому мені потрібно вакцинуватися проти грипу щороку?

Вакцина проти грипу потрібна щороку з двох причин. По-перше, імунний захист людини від вакцинації з часом знижується, тому для оптимального захисту необхідна щорічна вакцинація проти грипу. По-друге, оскільки штами вірусів грипу постійно змінюються, склад вакцин проти грипу переглядається щорічно та вакцини оновлюються для захисту від вірусів, які, за дослідженнями ВООЗ, будуть найбільш поширеними протягом майбутнього сезону грипу. Отже, для найкращого захисту кожен віком від 6 місяців повинен щорічно робити щеплення.

9. Яким чином можна говорити про ефективність щеплень, якщо вірусів та штамів грипу існує так багато?

Щорічно ВООЗ проводить дослідження щодо цих типів та ймовірності їх поширення в епідсезон і вносить оновлення в рекомендації з приводу складу вакцин. Це дозволяє проводити щеплення саме тими препаратами, які будуть найбільш  ефективними в цьому році.

10. Моїй дитині 3 роки, вона не ходить в садочок, а отже не з ким окрім близьких не спілкується та не контактує.  Навіщо робити вакцинацію від грипу?

Ви з дитиною все одно не знаходитесь постійно вдома, а продовжуєте прогулянки в парку, на дитячих майданчиках, ходите в магазин, а отже ваше спілкування не обмежується оточенням близьких, плюс хтось з рідних також може заразити дитину на грип, тому важливо щоб усі члени сім’ї вакцинувалися від грипу та були захищенні та здорові! Ваша дитина входить в групу ризику, так як дітки до 5 років, мають вищий ризик розвитку серйозних ускладнень, пов’язаних із грипом. Вакцинація для Вашої дитини важлива ще тому що: зменшує ризик захворювання на грип та госпіталізацію; вона полегшить захворювання, навіть якщо захворіли на грип, але вакциновані; завдяки вакцинації Ваша дитина не пропускає гуляння на дитячих майданчиках, а Ви — роботу/домашні справи.

Також, завдяки вакцинації ваша дитинка уникне таких ускладнень від грипу, як:

Пневмонія: хвороба, при якій легені інфікуються та запалюються;

Зневоднення: коли організм дитини втрачає занадто багато води та солей, часто через те, що втрати рідини більші, ніж від споживання рідини;

Погіршення довгострокових медичних проблем, таких як хвороба серця або астма;

Порушення функції мозку, наприклад енцефалопатія

Проблеми з пазухами та вушні інфекції;

У рідкісних випадках ускладнення грипу можуть призвести до смерті.

11. Чи варто робити щеплення якщо я вагітна, чи це не нашкодить дитині?

Так, робити щеплення від грипу треба обов’язково, так як Ви в групі ризику щодо ускладнень по захворюваності від грипу. Зміни у Вашому імунітеті, роботі серця та легенів під час вагітності підвищують шанси серйозно захворіти на грип. CDC/ВООЗ рекомендує вагітним жінкам робити щеплення від сезонного грипу в  будь-якому триместрі вагітності, а отже вакцинація на дитину ніяк не впливає і не зашкодить. Вакцинація, також допоможе захистити вашу дитину від грипу після народження (мама передає антитіла дитині, що розвивається під час вагітності).

12. Чи можу я чи моя дитина заразитися грипом від вакцини проти грипу?

Вакцина проти грипу захищає Вас та вашу дитину. Однак щеплення від грипу іноді можуть викликати легкі поствакцинальні реакції, які можна прийняти за грип. Майте на увазі, що для створення захисту від грипу Вам або Вашій дитині знадобиться приблизно 2 тижні після отримання вакцини.

13. Чи можу я захворіти на грип навіть якщо я отримав вже щеплення?

Так. Ви можете захворіти на грип, навіть якщо Ви були щеплені (хоча Ви не будете знати напевно, якщо не пройдете тест на грип). Це можливо з наступних причин:   

Ви можете заразитися грипом незадовго до щеплення або протягом періоду, який потрібен організму для захисту після щеплення (тобто 2 тижня, поки виробляється антитіла). Це може призвести до того, що Ви захворієте на грип до того, як вакцина почне Вас захищати, але захворювання буде протікати легко без ускладнень. На жаль, деякі люди можуть заразитися вірусом грипу, проти якого розроблена вакцина, незважаючи на щеплення. Захист, який забезпечує вакцинація проти грипу, може значно відрізнятися, частково залежно від віку та стану здоров’я людини, якій роблять щеплення. У деяких людей похилого віку та деяких людей з певними хронічними захворюваннями після щеплення може виробитися менший імунітет, але дослідження показали, що вакцинація зменшує тяжкість захворювання.

Ви можете заразиться вірусом грипу, який не входить до вакцини проти сезонного грипу. Існує багато різних вірусів грипу, які циркулюють щороку. Вакцина проти грипу створена для захисту від чотирьох вірусів грипу, які, за дослідженнями, є найпоширенішими!

14. Чи можна мені вакцинуватись від грипу якщо в мене гіпертонічна хвороба та я постійно приймаю ліки?

Так, обовязково треба вакцинуватися від грипу, так як Ви є в групі ризику та грип може призвести до ускладнень. Вакцинація проти грипу знижує ризик захворіти на грип, а також знижує ризик серйозних наслідків грипу, таких як перебування в лікарні або навіть госпіталізація.

15. Чи повинні робити щеплення від грипу людям з онкозахворюваннями?

Так. Ін’єкційні вакцини проти грипу схвалені для використання у людей з онкозахворюваннями. Щеплення від грипу мають тривалий досвід безпеки для таких людей. Також важливо, щоб люди, які живуть із онкохворими або доглядають за ними, були щеплені проти грипу.

16. Моїй дитині 9 місяців, але наш лікар не рекомендує робити щеплення від грипу дитині до року!

Тоді Вам треба замислитись над тим, щоб змінити лікаря! Тому, що лікар, повинен керуватися тільки доказовою медициною, а не приймати рішення на свій розсуд. Саме діти раннього та молодшого віку найбільш вразливі до грипу.

17. Коли моя дитина повинна отримати вакцинацію від грипу?

Рекомендовано вакцинувати вашу дитину від грипу щороку восени, починаючи з 6-місячного віку. Дітям віком від 6 місяців до 9 років може  знадобитися 2 дози з інтервалом 4 тижні.

Рекомендовано робити вакцину проти грипу до кінця жовтня, до того, як грип почне поширюватися у Вашій місцевості. Проте щеплення пізніше може бути корисним, і вакцинацію слід продовжувати протягом усього сезону грипу, навіть до травня.

Діти від 6 місяців до 9 років, які отримують вакцину проти грипу вперше, повинні отримати дві дози вакцини.

Якщо Ваша дитина раніше отримала дві дози вакцини проти грипу, цього сезону їй потрібна лише одна доза вакцини.

18. В мене алергія на яйця, чи можу я вакцинуватися від грипу?

Так, вакцинуватися Ви можете! Є останні рекомендації Centers for Disease Control and Prevention (Центр з контролю та профілактики  захворювань у США) в яких зазначено, що:

Всі особи віком старше 6 місяців з алергією на яйця повинні отримати вакцину проти грипу. Можна використовувати будь-яку вакцину проти  грипу (на основі або без яєць), яка відповідає віку та стану здоров’я пацієнта.

https://www.cdc.gov/flu/professionals/acip/summary/summary-recommendations.htm#personscovid

19. А кому взагалі не можна робити щеплення від грипу, кому протипоказано?

Діти молодше 6 місяців.

Людям із важкою, небезпечною для життя алергією на будь-який інгредієнт вакцини, включаючи вакцину проти грипу (окрім яєчного білка), не слід отримувати таку вакцину. Це може включати желатин, антибіотики чи інші інгредієнти.

Люди, у яких була тяжка алергічна реакція (анафілактичний шок) на дозу вакцини проти грипу, не повинні отримувати    щеплення від грипу  знову та, можливо, не зможуть отримати інші вакцини проти грипу.

20. Чи безпечно вакцинуватися від грипу та COVID-19 одночасно?

Так, вакцинацію проти грипу та проти COVID-19 можна зробити під час одного візиту, якщо Ви повинні зробити обидві вакцини. Дослідження, проведені протягом пандемії COVID-19, показують, що безпечно отримати вакцину проти грипу та вакцину проти COVID-19 під час одного візиту, дослідження за посиланням: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2794318 По перше Ви захищаєте себе одразу від 2-х захворювань, та по-друге це зручно, все робиться під час одного візиту до лікаря.

21. Чи можна вводити вакцину від грипу одночасно з іншими вакцинами, наприклад моєї дитині треба    зробити КПК  (кір, краснуха, паротит) та вакцину від грипу?

Так, можна робити в один день або з будь - яким інтервалом. Це безпечно для Вашої дитини, зменшує візити до лікаря, та таким чином Ви  захищаєте свою дитину від зайвого контакту з хворими пацієнтами в поліклініці.

22. Які переваги вакцинації проти грипу?

1. Вакцинація проти грипу може вберегти Вас від захворювання на грип.

2. Кілька досліджень показали, що вакцинація проти грипу зменшує тяжкість захворювання у людей, які отримали щеплення, але все одно захворіли.

3. Вакцинація проти грипу може зменшити ризик госпіталізації, пов’язаної з грипом.

4. Вакцинація проти грипу є важливим засобом профілактики для людей з певними хронічними захворюваннями.

5. Вакцинація проти грипу під час вагітності допомагає захистити вагітних від грипу під час і після вагітності та допомагає захистити їхніх немовлят від грипу в перші кілька місяців життя.

6. Вакцина проти грипу може врятувати життя дітей.

7. Вакцинація також може захистити людей навколо Вас.

23. Які профілактичні заходи щодо зупинки поширення вірусу грипу?

1. Проводьте щоденні профілактичні заходи, які рекомендовані для зниження поширення грипу.

2. Уникайте тісного контакту з хворими людьми.

3. Якщо ви хворі, максимально обмежте контакти з іншими, щоб не заразити їх.

4. Прикривайте ніс і рот серветкою під час кашлю або чхання. Викиньте серветку у смітник після використання.

5. Часто мийте руки водою з милом. Якщо немає мила та води, скористайтеся спиртовмісним протиранням рук.

6. Уникайте торкання очей, носа та рота. Цим шляхом поширюються мікроби.

7. Очищайте та дезінфікуйте поверхні та предмети, які можуть бути заражені вірусами, що викликають грип.

8. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.

9. У разі захворювання на грип рекомендовано людям залишатися вдома принаймні 24 години після того, як лихоманка зникне, за винятком випадків отримання медичної допомоги чи інших необхідних речей.

24. Чи може пацієнт з 14 років самостійно надавати згоду на проведення вакцинації?

Відповідно до частини першої статті 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта необхідна для застосування методів діагностики, профілактики та лікування. Щодо пацієнта віком до 14 років (малолітнього пацієнта), а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників. Також, відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України, зазначається, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його  рекомендацій. Надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою.

Інфокіт створено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США

з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який

впроваджує організація Пакт. Зміст не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.

(с) 2024

Запис до лікаря