Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ
Запис до лікаря Запис до лікаря

Увага! Ціни на послуги та код послуги можна дізнатися на сайті установи в розділі Платні послуги, та за телефоном (0462) 679-117 (кабінет 105)

03.11.2023

ПАМ′ЯТКА

 

Гепатит А – кишкова інфекція, що викликається вірусом гепатиту А з переважно фекально-оральним механізмом передачі, передається, в основному, контактним шляхом. Можливі також харчові та водні щляхи зараження, зустрічаються на практиці статевий та парентеральний шляхи передачі.

Встановити діагноз вірусний гепатит А не просто. Розпочинається захворювання, як правило, гостро з півищення температури тіла до 37,5-39,0 С0 та незначних катаральних явищ, що служить підставою для діагнозу ГРВІ. З′являється слабкість, зниження апетиту, тошнота, можлива рвота, тупі болі та важкість в правому підребер′ї, збільшується печінка.

У випадку жовтяничної форми з′являються темна сеча та світлий стул, жовтяниця склер та шкіри.

Період реконвалесценції (одужання) може затягнутись до 6-8 місяців і більше.

Специфічні засоби лікування ВГА відсутні, однак найбільш ефективним засобом боротьби вважають профілактику, яку забезпечує вакцинація. Щеплення захищають від гепатиту А до 10 років. На повний курс щеплень потрібно 2 дози, які вводяться з інтервалом 6-18 місяців.

Профілактика

1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Пийте лише кип’ячену воду (кип’ятити не менше 10 хв).

3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням.

 

Пам’ятайте: не займайтеся самолікуванням!!! Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування. У разі виявлення перших ознак захворювання терміново звертайтесь в ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області» або до сімейного лікаря.

 

Відділ інфекційного контролю ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»

(с) 2024

Запис до лікаря