Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention: Prices for services and service codes can be found on the website of the institution in the section Paid services and by phone (04622) 5-32-91 (room 223)

22.04.2024

Educational and practical course on the topic "Psychotrauma"

В Державній установі «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Чернігівській області» для працівників відбувся навчально-практичний курс з теми «Психотравма» за участі неурядової організації Франції -Mehad UA (ex-UOSSM France), яка працює у сфері охорони здоров’я.

Мета курсу – допомогти українським медикам швидше і якісніше надавати медичну допомогу, постраждалим під час бойових дій та їх наслідків.

Психотравма – це наслідки стресових подій, які залишаються на психічному та фізіологічному рівнях, проявляючи себе у щоденному житті. Часто людина не усвідомлює наявність психотравми та при цьому регулярно постає перед труднощами у різних сферах життя

Психотравма може мати довготривалий вплив на життя людини. Коли стресові події пройшли, а симптоми від психологічної травми продовжуються, можна говорити про розвиток посттравматичного стресового розладу. Психологічна травма та ПТСР тісно пов’язані.

Існує п’ять видів травм, за якими можна визначити чи мали у вашому житті місце подібні події, які могли спричинити реакцію на стрес, яка триває досі:

  • Гостра травма виникає в результаті сильного стресу спричиненого раптовою подією. Така реакція на стрес є короткочасною й поступово проходить в міру того, як відновлюється психіка. Прикладом може бути автомобільна аварія, фізичне та сексуальне насилля, раптова смерть близької людини.
  • Хронічна травма виникає внаслідок постійного перебування в стресових умовах, які часто повторюються. Наприклад, домашнє насилля, булінг, постійне знущання, прояви жорстокості.
  • Комплексна травма виникає, коли людина проживає чисельні стресові події, які трапляються одна за одною, і ніяк не можна на них вплинути. Через це з’являється відчуття пастки й у майбутньому людина може втратити відчуття безпеки, розвинути сильну тривожність та постійно перевіряти своє оточення на безпечність.
  • Вторинна травма виникає, коли людина стає свідком страждань інших людей. Часто із цією травмою стикаються люди, чиї професії пов’язані з допомогою та реагуванням на хаос. Вторинна травма виникає через втому від співчуття та емпатії, скерованої на інших.
  • Травма дитинства з’являється, коли дитина стає свідком та учасником складних ситуацій, коли навички подолання та адаптації до криз ще не розвинуті. Така травма може вплинути на подальший розвиток. До прикладу травм належить насилля, розлучення батьків, емоційна самотність.

Симптомами гострої психотравми є:

- нав'язливі спогади;

- злиття з ситуацією, коли людина тільки нею живе, про неї говорить. Або навпаки, є спроби уникнути неприємних думок, спогадів, пов'язаних з подією;

- тривожні сни;

- флешбеки. Людині здається, що подія повторюється знову, вона вкотре переживає емоції, пов'язані з неприємним досвідом;

- нездатність відчувати позитивні емоції;

- перебільшена реакція страху;

- проблеми із засинанням, безсоння;

- надпильність;

- проблеми з концентрацією уваги.

Власними силами собі можна допомогти маючи здоровий збалансований раціон, регулярні фізичні навантаження та достатню кількість сну. Щоб краще контролювати свою свідомість, варто відмовитися від вживання алкоголю, паління та вживання інших наркотичних речовин. Регулярне спілкування з близькими та присвячення часу турботі про себе допоможуть полегшити симптоми травми. 

Для якісного пропрацювання травми, розвитку психологічної стійкості та навичок психологічної самодопомоги варто звернутися до фахівця.

 

(с) 2024

Doctor appointment