Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention: Prices for services and service codes can be found on the website of the institution in the section Paid services and by phone (04622) 5-32-91 (room 223)

20.03.2024

To World Tuberculosis Day

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

 

МІФ № 1. Туберкульозом можна заразитися під час користування речами, посудом, предметами побуту людини, яка хворіє.

Спростування. Заразитися туберкульозом можна через повітря під час тривалого перебування у закритому приміщенні разом з людиною, яка виділяє бактерії туберкульозу під час кашлю та не лікується.

МІФ № 2. Деззасоби та мило вберігає від цієї хвороби.

Спростування. Знизити ризик інфікування можна: в домашніх умовах -  регулярне провітрювання кімнат, дотримання етикету кашлю, використання маски. У медичних закладах дотримання вимог інфекційного контролю, у т.ч. використання  ультрафіолетових бактерицидних опромінювачів.

МІФ № 3. На туберкульоз частіше хворіють лише люди з певним соціальним статусом та неправильним способом життя.

Спростування. Захворіти на туберкульоз може кожен. Та найбільше до зони ризику підпадають ті, хто постійно контактує з людиною, яка хворіє на ТБ, ВІЛ-інфіковані, діти і дорослі з захворюваннями, що призводять до ослаблення імунітету та з хронічними захворюваннями  органів дихання.

МІФ № 4. Діагностика та лікування ТБ дороговартісні.

Спростування. Діагностика та лікування ТБ в Україні  для людей, які зіштовхнулись з цією проблемою, безкоштовні. Протитуберкульозні ліки, розхідні матеріали для проведення діагностики ТБ закуповуються Державою.

МІФ № 5. Людина, яка хворіє на ТБ – небезпечна, поки повністю не вилікується.

Спростування. Небезпеку для зараження становить лише людина, яка хворіє на туберкульоз легень, і не лікується. У разі систематичного прийому протитуберкульозних ліків, через декілька тижнів від початку лікування, хворий уже не несе загрози для оточуючих: мікобактерії ТБ під дією ліків втрачають здатність до зараження.

МІФ № 6. Захворіти можна у громадському транспорті, кафе, магазині.

Спростування. Для виникнення захворювання потрібний щоденний тісний довготривалий контакт з людиною, яка хворіє на туберкульоз, і не лікується (виділяє мікобактерію ТБ у навколишнє середовище).

 

 

МІФ № 7. Людину, яка хворіє на ТБ, краще лікувати в стаціонарних умовах.

Спростування. Найефективніше лікування захворювання – систематичний прийом ліків під супроводом лікаря в амбулаторних умовах. Стаціонарне лікування показане лише пацієнтам з тяжким перебігом недуги.

МІФ № 8. Туберкульоз невиліковний.

Спростування. Навіть тяжкі випадки туберкульозу виліковують. Проте, якщо людина приймає препарати нерегулярно, робить перерви або повністю відмовляється від лікування, збудник захворювання набуває медикаментозної стійкості. У такому випадку лікування буде тривалим та з низькою ефективністю.

МІФ № 9. Ліки від туберкульозу викликають побічні реакції, тому варто надавати перевагу «народним» методам.

Спростування. Лікування туберкульозу наразі проводиться високоефективними специфічними протитуберкульозними препаратами. Тому одужання без дотримання призначених лікарем відповідних схем лікування – неможливе.

МІФ № 10. Вакцинацію від туберкульозу дитина важко переносить, а місце ін’єкції довго не загоюється. Імунізація ж не захищає від захворювання.

Спростування.  Прояви місцевої реакції після вакцинації БЦЖ - це реакція організму, яка може тривати до 6 місяців. У цей час у дитини формується імунітет до хвороби. Вакцинація знижує ризик виникнення тяжких генералізованих форм туберкульозу, які призводять до смерті.

(с) 2024

Doctor appointment